Woning Be

Woning Be is een woonexpertiment waarbij het leven in en tussen de natuur centraal staat. Een ritmische structuur in beton, hout en baksteen contrasteert met de glooiing en frivoliteit van het herstelde landschap. Vergelijkbaar met het Romantische motief uit de 19de -eeuwse kunsten is getracht een gevoelige spanning te scheppen tussen een subliem, natuurlijk landschap en de menselijke aanwezigheid daarin.

Structuur in het landschap

De structuur van de woning bestaat uit zichtbeton, bekist met houten planken. De verhouding tussen het granulaat, cement, zand, water en toeslagstoffen werd nauwgezet samengesteld, afgewogen en getest. Het levert een betonskelet op met een ruwe, maar ook zachte uitstraling. Het beton is zowel zichtbaar in de gevel, de buiten passerelle alsook in het interieur. De structuur is ingevuld met grote glasvlakken en gevelmetselwerk. De gevelstenen zijn op maat vervaardigd en gesmoord in een authentieke ringoven. De gevels ogen natuurlijk en genuanceerd, de lichtgrijze tint van de stenen sluit aan met het betonnen zichtwerk. De raamopeningen zijn omkaderd door slanke raamprofielen en bieden een indrukwekkend uitzicht op het landschap. De daken zijn begroeid met kruidachtige bloemen en planten, de tuin komt tot tegen de bouwstructuur. Het gevelbeeld verandert mee onder invloed van de tijd en de seizoenen.

Experiment en traditie

De woning ontwikkelt zich over drie bouwlagen: kelder, begane grond en verdieping. De organisatie is opgevat als een centrale stam met aftakkingen. Deze stam ontspruit aan de entréezone, die met een besloten binnentuin een zachte overgang tussen publiek en privé vormt.

De stam van de route leidt binnen in de woning langs de keuken en woonkamer tot aan de tuinkamer. De route naar de werkvertrekken en nachthal op de andere verdieping buigen af van de centrale as, zo blijft het privéleven gescheiden.

Bij de wandeling langs de centrale as, opent zich geleidelijk aan het zicht op het landschap, met als hoogtepunt de tuinkamer, die is ingericht als hedendaagse “Wunderkammer”. Denk maar aan een kunstkabinet zoals in oude herenhuizen van notabelen en vrijdenkers waarbij in één kamer de meest bijzondere kunst- en natuurobjecten werden samengebracht en geëtaleerd. Het interieur van de ruimte is samengesteld uit verschillende bijzondere architectuurelementen en persoonlijke objecten, een massief houten tafel, een zwevende betonnen haard, een messing lichtkunstwerk en tropische planten. Naast de tuinkamer werd een kleine siertuin ingericht met bloemen en rozenstruiken die tijdens de zomermaanden in volle bloei staan.

Een vrijstaande spiraaltrap in de tuinkamer verbindt het gelijkvloers met de andere verdiepingen. De ruimtes zijn steeds anders georiënteerd waardoor de lichtinval en het zicht naar buiten steeds varieert. Dit wordt op verrassende wijze duidelijk in een kelderpatio met Japanse tuin. Een intieme tegenhanger van het uitgestrekte tuinlandschap waarrond een spa en bar zijn georganiseerd.

Detail en vakmanschap

De interieurafwerking van de woning bestaat uit natuurlijke materialen zoals eikenhout, kalksteen en stofferingen. De materalen zijn toegepast op een ruwe, maar verfijnde manier. Het eiken schrijnwerk en natuurstenen vloeren zijn geborsteld en zorgen voor een bijzondere tactiliteit. Het schrijnwerk is net zoals de bouwstructuur eenvoudig en helder opgebouwd, zonder overdreven franje.

Deuropening zijn niet verborgen maar duidelijk geaccentueerd, kastdeuren zijn voorzien van houten latten en zichtbare grepen, boekenrekken en keukenmeubilair zijn deels opengewerkt. Elke ruimte is ingericht met aangepaste meubelstukken, objecten en architecturale verlichtingen, maar ook met staande en hangende planten, het groen is dus ook tot in de woning gebracht. Dit is doorgevoerd tot buiten, met een buitenkeuken en terras onder de luifel. De bewoners kunnen hun dagelijks leven de natuur opzoeken of er zich uit terug trekken, en weten zich beschermd door hun woning.

Architect: a2o architecten

Interieurarchitect: a2o detail & Clara Claes Home concepts

Fotograaf: Stijn Bollaert